Tenul matur și problemele sale: deshidratare, hiperpigmentație, aspect tern

Tenul matur necesită multă susținere și protecție pentru a încetini procesele de îmbătrânire. Cu un pic de atenție și timp, puteți oferi o îngrijire adecvată acestui tip de ten pentru a-l proteja de afecțiuni și pentru a preveni îmbătrânirea prematură. Care sunt problemele care afectează tenul matur? Cel mai des, tenul matur este afectat de deshidratare excesivă (rar acnee sau exces de sebum), hiperpigmentație și alunițe periculoase, care se pot dovedi mai târziu a fi canceroase. 

Îmbătrânirea depinde în mod semnificativ de moștenirea genetică și de schimbările biologice care apar în organism, dar și de… gravitație. Cu alte cuvinte, timp de câteva zeci de ani de viață, pielea se întinde din cauza gravitației. Alți factori pot fi adăugați în ecuație, însă, din fericire, putem face ceva în această privință: expunerea excesivă la soare și razele UV nocive, gazele, țigările, alimentația săracă în legume și fructe, ceea ce înseamnă o cantitate insuficientă de vitamine. Un aspect esențial în prevenirea proceselor de îmbătrânire este o îngrijire adecvată a pielii, potrivită vârstei.

Problemele tenului matur – cum să le tratăm?

Tenul matur – deshidratare excesivă

Unul dintre simptomele procesului de îmbătrânire este deshidratarea excesivă a pielii. Pielea își pierde capacitatea de a lega și reține apa în epidermă și, astfel, toate procesele de regenerare sunt mai lente. Activitatea biologică a celulelor este redusă, precum și numărul fibrelor de colagen și elastină, care oferă suplețe pielii. Apar liniile râsului și ridurile. Epiderma este vizibil mai subțire și mai aspră și se exfoliază din cauza funcționării mai lente a glandelor sebacee.

Pielea în această condiție are nevoie de hidratare intensă. Ce o poate ajuta? Cremele cu proprietăți puternice de hidratare și măștile cu vitamine (le puteți aplica la două zile). De asemenea, este recomandat să luați în considerare cosmeticele de întărire a vaselor de sânge deoarece, cu vârsta, acestea devin mai fragile și pot determina apariția venelor în formă de pânză de păianjen.

Tenul matur – hiperpigmentație

Impactul rezelor solare este foarte nociv. Din cauza acestui impact, foto-îmbătrânirea este o problemă frecventă și efectul său este vizibil în zonele pe care le lăsăm, de obicei, neacoperite precum mâinile, fața, decolteul, care prezintă semne de hiperpigmentație.

Aceste pete întunecate sunt ciorchini de melanină. În caz de hiperpigmentație, este recomandat să evitați expunerea la soare și bronzarea, în caz contrar, vor apărea mai multe pete, iar cele existente vor deveni și mai întunecate.

Rețineți că, în unele cazuri, hiperpigmentația apare și din cauza unor medicamente sau plante, de ex. Hypericum crește sensibilitatea pielii la razele solare. Tot timpul anului, este recomandat să aplicați cremă protectivă cu cel mai ridicat SPF.

Tenul matur – petele periculoase

Cu vârsta, organismul devine mai slăbit și nu se mai poate apăra împotriva diviziunii celulare anormale, de ex. la nivelul pielii. Multe diviziuni celulare pot deveni canceroase, și aceasta include și pielea. Nu ignorați nicio schimbare la nivelul pielii. La început, majoritatea au aspectul unor leziuni de 2-3 milimetri care, mai târziu, sunt acoperite cu o coajă. În cazul în care coaja cade și leziunea este din nou vizibilă, fără a se vindeca, ar trebui să fie un semnal de alarmă că ceva rău se întâmplă la nivelul pielii. Acest proces poate dura ani de zile. Este indicat să mergeți la doctor și să eliminați problema – de obicei, tratamentul se termină acolo. Intervenția rapidă poate salva sănătatea și, de multe ori, viața.

Un caz similar sunt și pistruii. Dacă observați orice schimbare în formă, margini zimțate, sângerări sau o creștere în dimensiune – este recomandat să consultați doctorul.

Machiaj pentru tenul matur

Puteți purta machiaj indiferent de vârstă! Machiajul bine aplicat va acoperi petele hiperpigmentate și venele sparte și vă va oferi, de asemenea, un ten radiant, fermecător, cu aspect sănătos, dar cel mai important, vă va oferi un aspect mai tânăr.

Cel mai important este să nu exagerați numărul straturilor de produse cosmetice sau intensitatea cosmeticelor. Tenul matur trebuie machiat delicat cu creme CC sau DD sau cu un fond de ten pentru ten matur, care camuflează optic imperfecțiunile și oferă strălucire pielii. Pielea dumneavoastră se va simți odihnită și sănătoasă. Utilizați fard de obraji cu moderație și un ser de buze în nuanțe subtile, de exemplu, neutru sau roz. Aplicați un anticearcăn iluminator sub ochi și farduri de ochi perlate în culoarea șampaniei.

O idee bună este să aplicați henna la nivelul sprâncenelor și genelor (în salon de înfrumusețare), însă evitați negru deoarece nu va avea un impact pozitiv asupra trăsăturilor faciale. Îngrijiți-vă genele și sprâncenele, de ex. utilizând un ser profesional și alegând un rimel care poate, de asemenea, îngriji condiția genelor.