Din cauza naturii sale caracteristice și exigente, pielea uscată necesită multă atenție și îngrijire. Partea dificilă este că protecția excesivă a pielii deshidratate poate cauza mai mult rău decât bine. De aceea, este atât de important să știm cum de tratează corect pielea uscată pentru a o ajuta să devină frumoasă, ușor de îngrijit și pentru a o proteja împotriva apariției premature a ridurilor. Cum se îmbunătățește condiția pielii uscate și ce greșeli să evităm?
Care sunt caracteristicile pielii uscate?
Ok, este uscată, știm asta – ce altceva știm? Se pare că acest tip de piele devine ternă și aspră la atingere destul de rapid. În plus, atunci când este expusă la tratamente nepotrivite, pielea uscată devine strânsă și veți simți această senzație incomodă de țesut contractat.
În cele mai multe cazuri, pielea uscată este, de asemenea, subțire, ceea ce înseamnă că vasele capilare sunt ușor vizibile. Așa cum am menționat mai sus, pielea uscată are tendința de a îmbătrâni mai rapid decât alte tipuri de piele, prin urmare, liniile fine vor apărea mai rapid la nivelul pielii lipsite de apă.
De ce este pielea mea uscată?
Expresia ”piele uscată” este folosită pentru a descrie pielea care produce mai puțin sebum decât are, de fapt, nevoie, astfel încât, avem senzația de piele strânsă, Acest nivel insuficient de sebum rezultă într-o piele lipsită de lipide, care sunt responsabile cu menținerea nivelului adecvat de hidratare. Aceasta înseamnă că pielea este lipsită de protecție împotriva factorilor nocivi care continuă să o afecteze considerabil.
Odată ce stratul lipidic al pielii este deteriorat, pielea va deveni excesiv de deshidratată. Un aspect interesant este că pielea uscată nu este o caracteristică genetică, ceea ce înseamnă că nu putem moșteni această ”calitate”. În cele mai multe cazuri, pielea uscată este rezultatul detriorării pe termen lung și oboselii cauzate de factorii nocivi menționați care includ:
- aer rece, uscat sau fierbinte
- raze UV
- vreme extrem de rece
- expunerea excesivă la soare și la temperaturi ridicate
- aer condiționat
Din păcate, aceștia nu sunt singurii factori care contribuie la deshidratarea pielii. Se pare că administrarea medicamentelor care pot schimba echilibrul de apă la nivelul pielii are, de asemenea, un impact negativ asupra nivelul de hidratare. O altă cauză a pielii uscate este menopauza – glandele sebacee devin mai puțin active, astfel încât bariera hidrolipidică a pielii devine treptat mai puțin eficientă în protejarea pielii împotriva agresorilor. În cele din urmă, hormonii pot, de asemenea, contribui la deshidratarea pielii. De aceea, problema pielii uscate apare deseori la femeile însărcinate și la femeile care au ajuns în perioada menopauzei.
Toate tipurile de piele uscată
Aspră, ternă și mată – acestea sunt doar câteva dintre adjectivele care pot fi folosite pentru a descrie pielea uscată. În cazuri grave, pielea uscată poate provoca o senzație neplăcută de piele strânsă și crăpată, cauzând prurit și exfoliere. Câteodată, pielea uscată apare ca reacție adversă la produsele de îngrijire a pielii care nu satisfac necesitățile pielii. Astfel, este recomandat să aveți întotdeauna grijă dacă fibrele nervoase sunt extrem de reactive. Pentru a rezuma, unele ingrediente incluse în produsele de înfrumusețare pot irita pielea, deshidratând-o.
Există două tipuri principale de piele uscată pe care le distingem:
- piele lipsită de lipide – această problemă este cauzată de o secreție insuficientă de lipide
- piele deshidratată – problema este cauzată de o secreție dezechilibrată de sebum și transpirație, care este însoțită de lipsa agenților naturali de hidratare
Cum se îmbunătățește condiția pielii uscate?
Utilizați doar produse de calitate superioară, care pot furniza pielii apă și lipide – aceasta înseamnă că trebuie să evitați produsele cosmetice pe bază de alcool. Un alt aspect important de reținut este să pielea uscată poate fi îmbunătățită cu ajutorul uleiurilor naturale de înfrumusețate precum uleiul de jojoba sau uleiul de migdale dulci. În plus, un produs hidratant trebuie să ofere pielii substanțele hidratante naturale de care are nevoie. În ceea ce privește produsele lipidice, acestea trebuie să fie folosite pentru a menține pielea protejată împotriva deshidratării – așa acționează un unt sau ulei cosmetic natural ( de ex. untul de shea sau untul babassu).
Pentru îngrijirea zilnică a pielii, puteți opta pentru un produs hidratant obișnuit, special conceput pentru a trata pielea uscată. Încercați să găsiți o cremă de calitate superioară sau un ser facial natural (de ex. cu extract de aloe vera). De asemenea, merită reținut că o cremă facială trebuie să vă ofere protecție solară cu factor SPF 20 sau mai mare. Hidratarea tuturor straturilor pielii ajută epiderma să își recapere abilitățile de auto-hidratare. De aceea, trebuie să vă asigurați că pielea dumneavoastră beneficiază de seruri, uleiuri naturale, creme faciale de zi și de noapte.
Crema de noapte concepută pentru pielea uscată trebuie să regenereze, hrănească și să ofere pielii lipide. Prin urmare, asigurați-vă că demachiantele conțin doar ingrediente de calitate. Cu alte cuvinte, produsele pe care le folosiți pentru îndepărtarea machiajului nu trebuie să conțină alcool, deoarece acesta doar va agrava problema. Prin urmare, alegeți lapte demachiant, emulsii și tonere pentru piele uscată. O dată la trei săptămâni, ajutați pielea să se reînnoiască folosind un exfoliant enzimatic, aplicând apoi fie o mască hidratantă, fie o mască hrănitoare.
Greșeli în îngrijirea pielii uscate
Merită să rețineți aspectele care deshidratează pielea. Cele mai frecvente greșeli în îngrijirea pielii pe care le comitem fără să știm sunt:
- Aplicarea exfoliantelor mecanice (sunt prea aspre pentru pielea uscată delicată).
- Spălarea pielii cu apă clorurată de la robinet (deshidratează pielea).
- Folosirea săpunului pentru a spăla tenul (este acidic și perturbă nivelul pH-ului, ceea ce, evident, duce la deshidratare).
- Frecarea tenului cu prosopul (îndepărtează sebumul pielii).