Cunoașterea tipului de ten este baza care vă permite să alegeți rutina corectă de înfrumusețare. Puteți consulta un profesionist care va determina tipul dumneavoastră de ten, însă de obicei, observarea atentă a pielii vă permite să aflați ce tip de ten aveți. Descoperiți care dintre descrierile de mai jos se potrivește tenului dumneavoastră și aflați totul despre cum să-l îngrijiți.
Ce tip de ten aveți – tipuri de ten
Tenul uscat – subțire, delicat, deseori tern și obosit.
Trebuie îngrijit de la 20 de ani deoarece acest tip de ten are tendința de a se rida destul de rapid. Pielea din jurul buzelor și ochilor este în special sesibilă. În rutina de înfrumusețare a tenului uscat, evitați utilizarea săpunului obișnuit care provoacă deshidratare și a cosmeticelor pe bază de alcool (de ex. alcool denaturat). În schimb, încercați să folosiți spumă de curățare cu acțiune delicată și lapte demachiant pentru îndepărtarea machiajului. Puteți, de asemenea, folosi metoda OCM (algeți uleiuri potrivite pentru tenul uscat). Cel mai bun ulei pentru tenul uscat este cel de semințe de bumbac, primulă de seară și avocado. Foarte benefică este și utilizarea măștilor faciale hidratante și nutritive, chiar și de 2-3 ori pe săptămână. Utilizați exfoliante enzimatice care nu necesită frecare. Pentru a hidrata și calma iritațiile tenului uscat, utilizați aloe naturală.
Tenul sensibil este foarte similar tenului uscat. Este extrem de subțire, aproape transparent – deseori, toate vasele de sânge sunt vizibile. Acest tip de ten este predispus la iritații, alergii și capilare sparte.
Tenul sensibil necesită îngrijire intensă și utilizarea produselor cosmetice hipoalergenice, inclusiv măștile faciale. Aplicați măști faciale hidratante și nutritive cu proprietăți de calmare de 2-3 ori pe săptămână. Măștile faciale de curățare a tenului trebuie folosite mai rar. Uleiurile naturale și delicate sunt alegerea perfectă în rutina de înfrumusețare. Unul dintre cele mai bune uleiuri pentru tenul sensibil este uleiul de migdale.
Tenul gras este gros și aproape întotdeauna lucios. Pe de o parte, acest tip de ten este mai rezistent la impactul negativ al factorilor externi și la apariția prematură a ridurilor, însă pe de altă parte, este nevoie de mult efort pentru a-i oferi un aspect frumos și sănătos. Tenul gras este mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, prin urmare, punctele negre și coșurile apar rapid. Recurgeți la tratamente frecvente de curățare a tenului. În rutina zilnică de înfrumusețare, utilizați geluri speciale de curățare, emulsii și tonere. Rețineți că tenul gras necesită și hidratare și se recomandă aplicarea uleiurilor naturale, alegând uleiul în funcție de tipul dumneavoastră de ten. Încercați uleiul de jojoba, uleiul de tamanu și uleiul de cânepă.
Tenul mixt prezintă caracteristicile atât tenului uscat, cât și ale celui gras. Cel mai frecvent, tenul este gras în zona T (frunte, nas, bărbie) și uscat în zona obrajilor.
În rutina de înfrumusețare pentru acest tip de ten, utilizați cosmetice hidratante care, de asemenea, reglează funcționarea glandelor sebacee – produsul cosmetic ideal pentru tenul mixt este uleiul de jojoba – nu doar hidratează, ci și inhibă secreția de sebum la nivelul zonelor grase ale tenului. Asta datorită squalenei din compoziția uleiului, care are rolul de a regla cantitatea de sebum – squalena este, de asemenea, un component al sebumului uman.
Rețineți că în cazul tenului mixt, masca facială de curățare trebuie plasată doar la nivelul zonelor uleioase, iar masca facială de hidratare trebuie plasată doar în zonele de piele uscată.
Tenul normal este tipic… copiilor. Puțini adulți se pot lăuda cu un ten frumos al cărui nivel de hidratare și secreție de sebum sunt ideale, fără hiperpigmentație sau coșuri. Rutina de înfrumusețare pentru acest tip de ten nu provoacă dificultăți. Acest tip de ten poate fi spălat doar cu apă și săpun. O dată pe săptămână, aplicați măști faciale de curățare și de hidratare.