Unele persoane îi iubesc, altele îi urăsc. Pisturii sunt mici zone hiperpigmentate ale pielii, care sunt, de obicei, moștenie. Pot apărea, de asemenea, după expunerea îndelungată la soare. Ce ar trebui să știți despre pistrui? Pot fi îndepărtați? Aflați mai jos tot ce nu știați despre pistrui.
Dacă aveți toată pielea plină de pistrui sau apar sporadic, citiți ghidul de mai jos. Veți afla totul despre ce puteți face în această privință și cum să îngrijiți pielea cu pistrui.
Pistruii. Ce sunt?
Se pot schimba odată cu vârsta și sezoanele anului – se pot estompa sau pot deveni mai proeminenți. Dar ce sunt pistruii? Sunt zone minore hiperpigmentate ale pielii care au cauze genetice. Melanina este responsabilă pentru apariția acestora – un pigment prezent la nivelul pielii, care o protejează împotriva razelor UV. Pistruii nu sunt altceva decât o disfuncție pigmentară și melanină în exces la nivelul pielii. Cel mai frecvent, pistruii apar pe față, obraji și nas. Totuși, nu este o regulă generală, deoarece pistruii pot apărea oriunde pe corp.
Cum apar pistruii?
Pistruii apar pe corp din numeroase motive. Sunt foarte comuni la persoanele cu piele deschisă la culoare. De aceea, pistruii sunt asociați cu persoanele cu păr roșcat deoarece pielea acestora este, de obicei, mai deschisă la culoare.
Dacă vă întrebați de unde vin pistruii, trebuie să știți că:
- în majoritatea cazurilor, pistruii sunt moșteniți și tendința de apariție a pistruilor este genetică,
- pistruii sunt asociați cu sinteza melaninei în piele, care se răspândește neuniform, de ex. din cauza expunerii la soare,
- pistruii pot apărea sau pot deveni mai proeminenți în urma unor boli, fluctuații hormonale, inflamații și traume.
Un aspect interesant este că nou-născuții și copiii mici nu au pistrui. Aceste zone hiperpigmentate apar doar după ce copilul împlinește vârsta de 3 ani. Acest fenomen apare deoarece organismele tinere sunt incapabile să producă cantități mari de malanină. Câteodată, pistruii dispar de la sine, însă în majoritatea cazurilor, pistruii rămân la nivelul pielii.
Sunt pistruii periculoși?
Există persoane care consideră pistruii cea mai frumoasă podoabă a pielii. Pentru altele, aceste mici puncte întunecate nu au un aspect estetic, fiind consirați un defect în frumusețe care trebuie camuflat. În orice caz, trebuie să rețineți să pistruii nu pun sănătatea în pericol – câteodată, aceștia pot fi un semnal că ceva negativ se întâmplă în organism, de ex. fluctuații hormonale sau expunerea prea îndelungată la soare.
Îndepărtarea și atenuarea pistruilor
Dacă faceți parte din grupul de persoane care detestă pistruii și nu reușiți să-i eliminați, puteți încerca câteva metode de atenuare a acestora. Nu este întotdeauna posibil să îi îndepărtați complet, aceasta depinzând și de locația și intensitatea pistruilor. Totuși, chiar și atenuarea acestora poate oferi comfort și o creștere a încrederii de sine.
Iată care sunt cele mai populare metode de atenuare a pistruilor, care pot fi efectuate în timpul rutinei de înfrumusețare de acasă și nu numai.
- Ser cu vitamina C – acidul ascorbic are o acțiune cu eficiență demonstrată de atenuare a pistruilor și poate fi folosit cu succes în tratarea zonelor hiperpigmentate. Dacă aplicați un ser cu vitamina C la nivelul pistruilor, este foarte probabil ca aceștia să se atenueze și pielea să capete un aspect strălucitor.
- Creme și unguente de iluminare – în unele farmacii și drogherii sunt disponibile creme și unguente împotriva pistruilor pe baza ingredientelor cu proprietăți de iluminare precum acidul ascorbic, extractul de ceapă sau extractul de Kalanchoe.
- Laser sau lumină – îndepărtarea prin laser a pistruilor sau tratamentele împotriva hiperpigmentației cu lumină sunt metode eficiente, însă mai scumpe. Aceste tratamente pot îndepărta eficient zonele hiperpigmentate precum pistruii, în timp ce lumina, de ex. LED, le poate atenua vizibil.
Fiți proactive. Cum să prevenim apariția pistruilor?
Cea mai bună acțiune în ceea ce privește pielea predispusă la apariția pistruilor este să fiți proactive. În loc de a vindeca sau atenua zonele hiperpigmentate deja existente, este mai ușor să le preveniți. Cum puteți face asta?
- Limitați expunerea la soare vara între orele 12-15.
- Protejați-vă fața cu o pălărie cu bor larg.
- Încercați să alegeți locuri la umbră și evitați bronzul.
- Aplicați întotdeauna cremă de protecție solară cu factor de protecție SPF 30 sau mai ridicat.
- Acoperiți-vă corpul cu materiale naturale în care puteți respira.
- Verificați-vă regulat echilibrul hormonal.
- Utilizați produse cosmetice pe bază de antioxidanți.