Pielea sensibilă este foarte pretențioasă și ridică o mulțime de provocări. Are tendința de a fi ”capricioasă” și este dificil de prevăzut care sunt factorii nocivi care o pot afecta. Din fericire, odată ce învățați cum să o îngrijiți, puteți reduce predispoziția la iritații, îmbunătățindu-i considerabil condiția. Dacă și tenul dumneavoastră reacționază la factorii externi, aflați cum să îngrijiți pielea sensibilă.
Cum știm dacă avem pielea sensibilă?
Înroșire, cojire, deshidratare, senzație de arsură, senzație de ten strâns, prurit – acestea sunt simptomele tipice ale pielii sensibile și reactive. Fiecare dintre aceste semnale vă indică faptul că procesul de inflamație este în faza incipientă sau în plină desfășurare. Intensitatea simptomelor depine de factorul declanșator care cauzează hipersensibilitate – dacă este o afecțiune de piele și nu o reacție alergică la un produs cosmetic, atunci simptomul este mai intens.
Ce provoază senzația de arsură?
În majoritatea cazurilor, sensibilitatea excesivă este genetică, totuși, poate apărea și pe fondul unei afecțiuni de piele precum dermatita atopică, seboreea, rozaceea. Aceasta este asociată structurii sau deteriorării epidermei. Câteodată, pielea sănătoasă devine sensibilă și reacționează la factori care nu obișnuiau să provoace nicio reacție. Aceasta se întâmplă atunci când pielea este slăbită printr-o îngrijire necorespunzătoare pe termen lung. Pielea reactivă poate fi, de asemenea, cauzată de dezechilibrele hormonale.
Ce nu este benefic pentru pielea sensibilă?
Atât factorii externi (factori exogeni), cât și factorii asociați funcționării organismului (factori endogeni) afectează negativ pielea sensibilă. Acesta este motivul pentru care îngrijirea pielii sensibile este atât de dificilă. Factorii nocivi sunt numeroși și includ condițiile atmosferice (vânt, îngheț, schimbări de temperatură), apă dură, produse cosmetice, frecarea pielii, alergii alimentare. Din fericire, există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta pielea sensibilă.
Cum se îngrijește pielea sensibilă?
Alegerea produselor cosmetice potrivite este esențială. Utilizați produse speciale pentru piele sensibilă, reactivă, atopică sau cuperozică din farmacii, precum și uleiuri naturale care redau echilibrul hidrolipidic, protejează și calmează pielea. Uleiul de migdale dulci oferă cea mai delicată acțiune.
Căutați produse care nu conțin substanțe sau arome iritante. Utilizați produse care consolidează pielea și reduc înroșirea, prevenind inflamațiile.
Îngrijirea pielii sensibile în câțiva pași simpli
- Utilizați spumă de curățare sau apă micelară cu acțiune delicată pe bază de ingrediente care calmează pielea și protejează împotriva factorilor externi.
- Crema zilnică trebuie să protejeze pielea împotriva factorilor externi și luminii soarelui, prin urmare, trebuie să prezinte un factor de protecție minim de 20 SPF. Ideal, utilizați un obiect fizic de protecție solară deoarece este mai benefic pentru pielea sensibilă decât loțiunile chimice.
- Crema de noapte trebuie să repare intensiv pielea și să calmeze iritațiile.
- O dată pe săptămână, utilizați un exfoliant enzimatic care dizolvă legăturile dintre celulele moarte, fără a avea însă o acțiune invazivă. După exfoliere, aplicați o mască de calmare a pielii.
Principalele greșeli în îngrijirea pielii sensibile
- Frecarea pielii.
- Utilizarea unor produse cu acțiune puternică.
- Utilizarea mai multor creme diferite în același timp.
- Schimbarea prea frecventă a produselor de îngrijire a pielii.
- Testarea produselor cosmetice noi.
- Utilizarea plantelor fără a consulta medicul.